Ο Δήμος μας

Η ιστορία του Δήμου Κορυδαλλού

Ο Δήμος Κορυδαλλού ανήκει γεωγραφικά στη Δυτική Αττική, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Πειραιά. Ο Κορυδαλλός είναι μια πόλη, που τα ίχνη της εμφανίζονται στους προϊστορικούς χρόνους και στην Ελληνική μυθολογία. Ο μύθος ήθελε να κατοικεί εδώ, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω, ο Προκρούστης, μέχρι τη μοιραία του αναμέτρησή με το Θησέα, που οδήγησε στο θανατό του.

Οικία Δ. Καραγιάννη

Η οικία Δ. Καραγιάννη (προέδρου της κοινότητας Κορυδαλλού). Χρησιμοποιήθηκε ως κοινοτικό κατάστημα από το 1936 εώς το 1946. Ήταν το πρώτο Δημοτικό κατάστημα από το 1946 εώς και το 1956.

Η ιστορία "χάνει" για ένα χρονικό διάστημα τα ίχνη του Κορυδαλλού. Το όνομα του αναφέρει ξανά στα συγγραματά τουο λόγιος, κληρικός, φιλόσοφος, Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς (1563-1646). Στην αρχή η περιοχή λεγόταν Ασώματοι. Την ονομασία απέκτησε από την παλαιά μικρή Εκκλησία που υπάρχει μέχρι και σήμερα δίπλα στον μεγάλο Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και η οποία ονομαζόταν Άγιοι Ασώματοι και είχε κτισθεί από κτηνοτρόφους της περιοχής γύρω στο 1630. Αρκετά χρόνια μετά, στο 18ο αιώνα,ο Κορυδαλλός αποτελεί το κέντρο ενός μεγάλου τσιφλικιού που ανήκει στον Γεώργιο Κουτσικάρη, που αργότερα την κληροδοτεί στο γιό του Εμμανουήλ Κουτσικάρη, ο οποίος δίνει το όνομά του σε όλη τη περιοχή.

Λειτανία των Άγ. Ταξιάρχών

Η Λειτανία των Άγ. Ταξιάρχών από κατοίκους του Κορυδαλλού.

Μετά το θάνατο του Παχύ οι κληρονόμοι του άρχισαν να πουλούν την περιοχή τμηματικά. Το 1922-23 εγκαταστάθηκαν εντελώς πρόχειρα και προσωρινά στην περιοχή της πλατείας Μέμου Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η περιοχή παίρνει ξανά το όνομα που είχε στην αρχαιότητα: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ. Το 1928 σύμφωνα με επίσημες καταμετρήσεις, ο πληθυσμός της περιοχής είναι 2.429 κάτοικοι.

Ναυτοπρόσκοποι

Ναυτοπρόσκοποι του '50.

Στη δεκαετία του ΄60 χτίζονται κυρίως μονοκατοικίες με κήπους. Στην περιοχή των 88 στρεμμάτων θα λειτουργήσουν οι Αναμορφωτικές φυλακές Ανηλίκων, το γνωστό Άσυλο και δίπλα τους αρχίζουν να χτίζονται προς το τέλος της δικτατορίας και αρχές της μεταπολίτευσης οι φυλακές, που αποφάσισε σε μία νύχτα να ιδρύσει η χούντα.Το 1971 ο πληθυσμός ανεβαίνει στις 47.335 κατοίκους και αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες πολυκατοικίες για να καλύψουν τις πληθυσμιακές ανάγκες. Παρατηρείται οικοδομικός οργασμός, τα άχτιστα οικόπεδα όλο και λιγοστεύουν και οι αλάνες χάνονται.

Περιφορά

Περιφορά εικόνας Παμμεγίστων Ταξιαρχών.Νοέμβριος 1956.

Ξένοι ερευνητές θα εντοπίσουν κατάλοιπα του αρχαίου ηρώου, ίχνη δρόμων, τμήματα οικισμού και νεκροταφείου. Στην αρχαιότητα, ήταν ένας από τους 100 Δήμους της Αττικής που ίδρυσε ο μεγάλος Αθηναίος πολιτικός Κλεισθένης, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Ανήκε στην Ιπποθωοντίδα φυλή. Η θέση του προσδιορίζεται στους ανατολικούς πρόποδες του Αττικού όρους Αιγάλεω, γνωστή από το Στράβωνα.

Κορυδαλλιώτες στην ταβέρνα του "Χρόνη"

1947 - Κορυδαλλιώτες διασκεδάζουν στην ταβέρνα του "Χρόνη", κάπου στην Αγίου Αρτεμίου δίπλα στην τότε λεωφόρο Μίνωος, στο χώρο ακριβώς πίσω απ' όπου στεγάζεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο. Τότε εκεί ήταν χωράφια.

Το 1866 η περιοχή κατοχυρώνεται με πλειοδοσία μετά από πληστειριασμό στον τραπεζίτη Κάρολο Μέρλεν. Το 1870 κατά τη γενική απογραφή του πλυθησμού, το Κουτσικάρι αναγνωρίζεται επίσημα σαν αυτοτελής οικισμός εξαρτημένος από το Δήμο Αθηναίων και για πρώτη φορά στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας αριθμεί πληθυσμό 36 ατόμων. Το 1875 ο Κάρολος Μέρλεν το πουλάει στον Γεώργιο Παχύ, ο οποίος βαπτίζει την περιοχή, με το δικό του όνομα, συνοικισμός "Παχύ". Ο Γεώργιος Παχύς με τη διαθήκη του το 1912 ορίζει σαν κληρονόμους του, τη σύζυγο του Αιμιλία, κόρη του Γεωργίου Σκουζέ και τις δύο κόρες του, Λαυρία Φερνάδου Σερπιέρη και Ελένη Αυγερινού Αβέρωφ.

Τα πρώτα συνεργεία του Δήμου

1950 - Εργασίες ενός από τα πρώτα συνεργεία του Δήμου Κορυδαλλού.

Η πλειοψηφία των κατοίκων στη περίοδο αυτή είναι νησιώτικης προέλευσης, ενώ πρόσφυγες εγκαθίστανται στον Κορυδαλλό μέχρι και το 1930. Το 1931 αποσπάται από το Δήμο Αθηναίων και προσαρτάται ως αυτοτελής οικισμός στον Πειραιά. Το 1934 αποτέλεσε αυτόνομη κοινότητα. Το 1940 ο πληθυσμός της κοινότητας έχει φτάσει τους 9.690 κατοίκους. Το 1946 ο Κορυδαλλόςαναγνωρίζεται σαν Δήμος.

Πλατεία Μέμου

Η πλατεία Μέμου.

Το 1981 ο πληθυσμός του Δήμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, φτάνει τους 61.313 κατοίκους, ενώ σήμερα ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους. Σιγά-σιγά ο Κορυδαλλός παίρνει τη σημερινή του μορφή με την όψη της μεγάλης και σύγχρονης πόλης, με πλούσια αγορά που προσελκύει το αγοραστικό κοινό από τους γειτονικούς Δήμους. Διαθέτει 4 πυκνές λεωφορειακές γραμμές, που διασχίζουν όλη την έκταση του Δήμου, εξυπηρετώντας τις ανάγκες συγκοινωνίας των κατοίκων με τις 2 μεγάλες γειτονικές πόλεις, την Αθήνα και τον Πειραιά.

Τελετή θεμελίωσης Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Τελετή θεμελίωσης του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, 5 Μαϊου 1957.

Πηγή : http://www.korydallosportal.gr/history/